Milliyet - Erkan Sevinç 11 Haziran 2011 Cumartesi

Betûl Mardin’i tanıyınca yaşam çizgisi değişti

İşi soyadında gizli.. Bir İzmir gönüllüsü Aylin Onart, hayata geçirdiği “Art 10Fikir Atölyeleri“ ile beyin fırtınası estiriyor...

Umutlarımız, hırslarımız, sırlarımız, korkularımız, şüphelerimiz, şaşkınlıklarımız, arada kalışlarımız ve tüm duygularımızın, beğenilerimizin, arzularımızın, sevmediklerimizin, sevdiklerimizin, nefret ettiklerimizin hepsi, benliğin ince, algılanamaz ama gerçek dünyasına ait. Gördüğümüz, dokunduğumuz, hissettiğimiz her şey, tüm çeşitliliğiyle etrafımızı kuşattığımız bu gerçeklik ise dünyamızın üzerinde olan, onu var eden evrenin kendisinden başkası değil. Düşünce bu yüzden çok güçlüdür. Düşünüş yazgıdır. Varoluş bizim buluşumuzdur ve bu yüzden sadece bize bağlıdır. Bu dünyadaki yaşantı, bir Tanrılar Okulu’dur” diye yazar Stefano D’Anna kitabında. Düşüncenin dönem dönem suç sayılabildiği ülkemizde bu usta yazarı da buluşturdu İzmirliler'le. Onun işi soyadında gizli. Bir İzmir gönüllüsü Aylin Onart hayata geçirdiği “Art 10 Fikir Atölyeleri“ ile beyin fırtınası estiriyor.

Televizyonculukla başladı
Bu bir prestij, bu bir sosyal sorumluluk projesi. Kar amacı gütmeyen bir proje. İçinde takım ruhu var, birliktelik var, kent ve ülke tanıtımı var. Ayda bir ya da iki kez konusunda uzman bir moderatör, düşüncelerini, gözlemlerini sınırlı sayıda katılımcıyla paylaşıyor.
Aylin Onart’ın iş yaşamı medya ile başlıyor. Daha Ege Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda Yeni TV ile başlayan macera Kanal 1 ve TRT ile sürmüş. Özellikle Kanal 1 de ana haber bülteni sunar ve “Tartışı-yorum” programını hazırlarken birçok anısı da oluşmuş. 17 Ağustos depreminde 8 saat canlı yayın yaparak bir rekora imza atmış. Hala gözlerinin önünde o kötü görüntüler.
Firma kurmaya kadar giden süreç halkla ilişkiler’in duayeni Betûl Mardin’le tanışmasıyla başlıyor. Öykünün sonuç bölümü “Başarı”, giriş bölümü ise şöyle: Betûl Mardin’e İzmir’deki bir organizasyon için destek vermesi isteniyor. Aylin yarım saat içinde üst düzey basın turunu hazırlayınca Betûl Hanım, şaşırıyor ve bu işi yapmasını öneriyor. 2008 yılının yazında, kriz ortamında yeni iş kurmak bir yana, yatırım yapmaya bile cesaret edemeyenlerin aksine, genç yaşına rağmen edindiği bilgi birikimi ve deneyimine güvenerek kendi işini açıyor.
“Art 10 Fikir Atölyeleri” marka olarak öyle öne çıktı ki firma sadece bu işi yapıyor sanıyor insanlar. Oysa asıl faaliyet alanı Halkla İlişkiler, Stratejik İletişim Danışmanlığı. Tabii Aylin Onart’ın bol da bilâbedel yaptığı işler de var.

Tam bir işkolik
Aylin’in küçükken taklit yeteneği o kadar iyiymiş ki çevresi tiyatrocu olacak gözüyle bakarmış. Güzelyalı’dan Pasaport’a kadar yürüdüğü gün az değil. Böyle başarılı, böyle güzel bir genç kadın saatlerce güzellik merkezlerinde, kuaförlerde zaman geçiriyordur derseniz, yanılırsınız. Ekran tecrübesi nedeniyle makyajını kendi yapıyor. Sabahın köründe işinin başında oluyor. Akşamın geç saatlerine kadar. Eee, iş seyahatlerini de ekleyince bu kadar yoğun tempodaki bir insan da evlenmeye vakit bulamıyor. Bir “Evlilik Atölyesi” de eklese etkinliklere... Hem yerlerde sürünen bu müesseseye, hem de kendisine bir katkısı olur diye düşünmeden edemiyor insan....

Değişimin yolu iletişimden geçer

* “Art 10 Fikir Atölyeleri” işbirliği oluşturma ve lobicilik kavramları zayıf bir kente soluk. Hem de esaslı bir soluk. İzmir’in tanıtımına da bir katkı..

Evet, İzmir’li birliktelik içinde hareket etmeyi başardıkça, İzmir tökezlemeden yürümeye başlayacak, tökezlemeden yürümeye başlayınca da “biz” olma bilincini güçlendirip olabildiğince hızlı yol alacak. Kurum ve kuruluşlararası iletişim önemli. Zira “ben” değil, “biz” diyerek ilerlemenin yolu; iletişimden ve değişimden geçiyor. N. Wiener’ın dediği gibi; “Çevremizi o kadar değiştirdik ki, şimdi bu çevreye uyabilmek için kendimizi de değiştirmemiz gerekiyor. ”Farklılaşma ve yenileşme” prosesinde ve “bilgi” ekseninde yapılacak bir rekabetle ve bu yönde oluşturulacak bir stratejik iletişim ve tanıtım planlamasıyla “İzmir”in ses getiren bir dünya kenti olmaması mümkün değil. Farkı yaratabilecek kapasite var İzmir’de. Mesela EXPO’ya hazırlanıyoruz şimdi. Niye genç beyinlerden yararlanılmıyor?

Milletvekillerine eğitim

* Bugün seçim olacak ve meclise yeni vekiller göndereceğiz..
Konuşmak daha ziyade kitleleri konuşarak etkilemek bir sanat. Etkili konuşan, kendini doğru ifade eden, anlatmak istediğini en iyi ve çarpıcı haliyle karşı tarafa aktaran puanı alıyor, işi götürüyor. Siyasete atılan herkesin ve iş dünyasında yeralan yöneticilerin mutlak surette eğitim alması gerekir. Meclise giden vekillerden arzu edenlere yarından itibaren bu konuda eğitim vermeye başlayacağız.

* Yaşamının akışını değiştiren Betûl Mardin’le hala görüşüyor musun?
Elbette. İstanbul’da işim olduğunda mutlak ziyaretine giderim. Arada yaptığımız telefon görüşmelerinde işlerime dair rapor alır. Müthiş bir insandır. Onunla sohbet ederken bile çok şey öğrenirsiniz. Bizler de inşallah onun yaşına geldiğimizde aynı enerji ve sinerjiye sahip oluruz. Betûl Hanım’ı bir atölye çalışmasına ikna etmeye çalışıyorum.

* Hayat felsefen..
Üretmek. Üretmek. Üretmek...

Aylin Onart kimdir?
TRT ve birçok özel televizyon kanalında ana haber spikerliği, program yapımcılığı ve sunuculuk yaptı. İzmir’de farklı etkinlikler ve projeler gerçekleştirmek üzere kurduğu “On-Art İletişim Danışmanlığı ve Turizm” şirketinde çalışmalarına devam ediyor. Aynı zamanda kişi ve kurumlara, üst düzey yöneticilere “Etkili İletişim, Etkili Konuşma” eğitimleri veriyor; kongre, sempozyum ve özel toplantı etkinliklerinde “moderatörlük” yapıyor. Bir arkadaşıyla birlikte İzmir tanıtımına yönelik, celebrity isimlerin de yazdığı www.izmirontherocks.com adlı internet sitesi var.

11 Haziran 2011 Cumartesi

^ Sayfa Başına Dön