Zeytinyağlı yiyemem aman..

Zeytinyağlı yiyemem aman,
Basmadan fistan giyemem aman..
Türküsüyle yıllarca zeytinyağından soğutularak mısırözü ve margarine alıştırıldık.

Ancak gelin görün ki “altın damlası” zeytinyağına itibarını teslim edebilmek için de yine yıllardır uğraşıyoruz.

Zira dünya üzerindeki en sağlıklı ve GDO riski bulunmayan birkaç ender gıdadan biri olan zeytin ve zeytinyağını sağlıklı beslenme amacıyla sofralarımızdan asla eksik etmemek gerekiyor.

Peki yaklaşabildik mi?

Kişi başına düşen zeytinyağı tüketimimizin 2 litreyi henüz bulduğunu, bu oranın Yunanistan’da 21 lt, İtalya’da 12 lt. olduğunu düşünürsek, ne kadar yaklaştığımızı varın siz düşünün.

Üreticinin beklentisinden önce 2023 hedefini de söyleyecek olursak;  kişi başı zeytinyağı tüketimini 5 litreye çıkarabilmek..

Üretici ise, zeytinyağına verilen destek primlerin 0,50 liradan 1-1,5 liraya çıkarılmasını ve zeytine de prim verilmesini istiyor.

Zira maliyetlerin artmasına karşın zeytin fiyatlarında yıllardır herhangi bir artışın olmaması üreticiyi darboğaza sokmuş durumda.. Sektörde bir de kayıt sistemi yaygın olmadığından üretilen zeytinyağının yarısı dahi bu prim desteğinden yararlanamıyor.

UZZK’nin verilerine göre, 1 kg zeytinin maliyeti, 1.18-1.80 lira civarında, zeytinyağının maliyeti ise 5.5-6.5 lira arasında değişiyor. Aynı zamanda Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden..

Kısaca zeytin ve zeytinyağı üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sıradayız ama tüketimde ciddi anlamda gerideyiz. 

Satırbaşlarıyla genel görünüm buyken, yapılan tüm çalışmalar ve etkinlikler de bu tablonun daha iyiye taşınması yönünde..

Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri de 8 yıldır yapılan Ayvalık Hasat Günleri..  
Ayvalık Ticaret Odası ve Ayvalık Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği hasat günlerinde yıllardır bu sorunlar ele alınıyor, zeytin, zeytinyağı anlatılıyor, önemi vurgulanıyor ve konunun gündemde tutulması amaçlanıyor. 

Ama en önemlisi Ayvalıklılar üreticisi, sanayicisi, sektör temsilcisi, yerel halkıyla zeytin ve zeytinyağına sahip çıkarak hep birlikte etkinliği gerçekleştiriyor. Hepsinin emeği büyük, başta Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkanı Hasan Türközen, Kaymakam Nihat Nalbant, Salih-Sezai Madra, fabrikalarında verdikleri slow food yerel lezzetlerle Mustafa-Zeynep Kürşat, restore ettirip açtıkları Ayışığı Manastırı’nda verdikleri davetle Suzan Sabancı Dinçer-Haluk Dinçer, sıcak ev sahipliğiyle evlerinde bizleri ağırlayan Ümit-Cem Boyner ve olağanüstü manzaraya sahip Şeytan Sofrası’nda verdikleri kahvaltıyla Komili Zeytinyağları'nın destekleriyle birliktelik ruhu içinde kotarılan bir hasat günleri..

En önemli kısmı da bu.. Elbirliğiyle kotarılması.. Zeytine, zeytinyağına, Ayvalık’a sahip çıkılması..

Bu durum bu yılki slogana da yansımıştı: “Ortak istek, zeytine destek”

Sekizincisi yapılan tüm bu etkinlikler, aktiviteler, zeytincinin sesini duyurabilmek, sektörde yaşanan sıkıntıları aşabilmek için..

Ama zeytincilikte çözüm bekleyen çok sorun olunca gördük ki zeytinci bu yıl da dertliydi, değişen fazla bir şey yoktu. Dolayısıyla bu yönde atılacak bu ve buna benzer yapıcı ve istikrarlı her adım “altın vuruş” etkisi yaratarak, ülke olarak zeytincilikte daha ileriye gitmemizi mümkün kılacaktır.


Aylin ONART
23 Ekim 2012 

 

ATO BAŞKANI RAHMİ GENÇER, GÜNCEL BAKIŞ'IN KONUĞU, 14.11.2012 



^ Sayfa Başına Dön